The Effect of Salam Leaves (Eugenia polyantha) Addition in The Salted Making of Commercial Layer Chicken to The Yolk Index, Albumen Index, and The Weight Decrease of egg
Abstract
The aim of this research was to investigate the effect of the best salam leaves (Eugenia Polyantha) concentration in salted eggs on the yolk index, albumen index, and the weight decrease of egg. One hundred unit eggs of commercial layer chicken, was used in this experiment with the design Complete Randomized Design (CRD), as the treatment namely concentration of salam leaves PO (20% salt), P1 (250 gr + 20% salt), P2 (500 gr + 20% salt), P3 (750 gr + 20% salt) and each treatment was four replicated. Yolk index, albumen index, and the weight decrease of egg was used as variabel measured. The result of variance analysis shown that salam leaves (Eugenia Polyantha) concentration no significant effect (>0,05) on the yolk index, albumen index, and the weight decrease of the egg. The conclusion that salam leaves concentration until 750 gr produced salted egg with yolk index, albumen index, and the weight decrease of egg similar.
References
Haryono. 2000. Langkah-Langkah Teknis Uji Kualitas Telur Konsumsi Ayam Ras. Temu Teknis Fungsional non Penelliti. Balai Penelitian. Bogor. pp 175-184.
Haryoto. 2010. Membuat Telur Asin. Kanisius.Yogyakarta.
Juliambarwati, M., A. Ratriyanto dan A. Hanifa. 2012. Pengaruh Penggunaan Tepung Limbah Udang dalam Ransum Terhadap Kualitas Telur Itik. Sains Peternakan. 10(1): 1-6.
Riawan, Riyanti dan K. Nova. 2017. “Pengaruh Perendaman Telur Menggunakan Larutan Daun Kelor terhadap Kualitas Internal Telur Ayam Ras”. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu. Vol 5 (1): 1-7
Soekarto, S. T. 2013. Teknologi Penanganan dan Pengolahan Telur. Fakultas Peternakan. Universitas Padjajaran. Bandung.
Sulistina, L., I. Oki dan F. Aaf. 2017. Pengaruh Perendaman Ekstrak Teh Hijau (Camellia sinensis). Jurnal Ilmu Pertanian dan Peternakan. Vol 5 (2).
Sumitra, P. M. S., Sukada. I. M., dan I. K. Sauda. 2012. Pengetahuan Pedagang Tradisional Dalam Penanganan Ayam. Jurnal Indonesia Medicus Veterinus. Vol 1 (5) : 657-673
Wulandari, E., O. Rachmawan., dan A. Tafik. 2013. Pengaruh Ekstrak Daun Sirih (Pipper Betle.L) sebagai Perendam Telur Ayam Ras Konsumsi Terhadap Daya Awet pada Penyimpanan Suhu Ruang. Jurnal Sains dan Teknologi. Vol. 7 No. 2.
Yuliansyah, M.F., E. Widodo dan I.H. Djunaidi. 2015. Pengaruh Penambahan Sari Belimbing Wuluh (Averhoa bilimbi L.) Sebagai Acidifier Dalam Pakan Terhadap Kualitas Internal Telur Ayam Petelur. Jurnal Nutrisi Ternak. 1(1): 19-26
Jurnal ini memberikan akses terbuka segera ke kontennya dengan prinsip bahwa membuat penelitian tersedia secara bebas untuk publik mendukung pertukaran pengetahuan global yang lebih luas.
Manfaat akses terbuka bagi penulis, antara lain:
- Akses gratis untuk semua pengguna di seluruh dunia
- Penulis mempertahankan hak cipta atas karya mereka
- Peningkatan visibilitas dan pembaca
- Tanpa batasan ruang
- Karya/artikel dalam jurnal ini terikat pada Lisensi CC Attribution 4.0