Effect Effect of Different Forages and Concentrates Balance in Complete Feeds on In Vitro the Digestibility of Crude Fat and Extractable Material Without Nitrogen

Effect of Different Forages and Concentrates Balance in Complete Feeds on In Vitro the Digestibility of Crude Fat and Extractable Material Without Nitrogen

  • Arum Pidie Ridhasmara Universitas Jenderal Soedirman
  • Wardhana Suryapratama Fakultas Peternakan Universitas Jenderal Soedirman
  • Emmy Susanti Fakultas Peternakan Universitas Jenderal Soedirman

Abstract

ARUM PIDIE RIDHASMARA. The aim of the study was to examine the effect of different forage and concentrate balances on crude fat digestibility and BETN in vitro. Experimental research using a completely randomized design (CRD) with 3 treatments and 6 replicates. The treatments consisted of P1: 30% forage + 70% concentrate + 0.01 organic chromium; P2: 50% forage + 50% concentrate + 0.01 organic chromium; P3: 70% forage + 30% concentrate + 0.01 organic chromium. The results of the analysis showed that the digestibility of crude fat in P1 (30% forage and 70% concentrate) with P2 (50% forage and 50% concentrate) was not significantly different compared to P3 (70% forage and 30% concentrate) but P1 with P3 showed a significant difference (P <0.05). The analysis showed that BETN digestibility in P1 (30% forage and 70% concentrate) with P2 (50% forage and 50% concentrate) showed no significant difference. P2 with P3 (70% forage and 30% concentrate) showed a significant difference (P<0.01), while P1 with P3 showed a very significant difference (P<0.01). In conclusion, the test results proved that every decrease, the digestibility value of crude fat will increase and the BETN digestibility value of material will be smaller

References

Agustono, B., Lamid, M., Ma’ruf, A., and Purnama, M.T.E., 2017. Identifikasi limbah pertanian dan perkebunan sebagai bahan pakan inkonvensional di Banyuwangi. Jurnal Medik Veteriner 1(1), pp.12-22.
Anggorodi, R. 2005. Ilmu Makanan Ternak Umum. Gadjah Mada University Peress, Yogyakarta.
Baba, S., A. Muktiani, A. Ako, A. Sanusi, and I. A. Dagong. 2012. Produksi complete feed berbahan baku lokal dan murah melalui aplikasi participatory technology development guna meningkatkan produksi dangke susu di Kabupaten Enrekang. Laporan Insentif Riset Sinas, Universitas Hasanudin, Makassar.
Budiman, A., T. Dhalika, B. Ayuningsih. 2006. Uji kecernaan serat kasar dan bahan ekstrak tanpa nitrogen (BETN) dalam ransum lengkap berbasis hijauan daun pucuk tebu (Saccharum officanirum). Jurnal Ilmu Ternak 6(2): 132-135.
Budiman, R. M. 2014. Analisis Kandungan Bahan Ekstrak Tanpa Nitrogen (BETN) dan Lemak Kasar Pada Rumput Taiwan (Pennisetum purpereum) dan Kulit Buah Pisang Kepok Yang Difermentasi Dengan Trichoderma sp., Jurusan Peternakan, Fakultas Pertanian, Peternakan dan Perikanan, UMPAR. Parepare.
Cherney, D. J. R. 2000. Characterization of Forage by Chemical Analysis Dalam Given, D. I., I. Owen., R. F. E. Oxford., H. M. Omed Forage Evaluation in Ruminant Nutrition. Wollongford: CABI Publishing: 281-300.
Faradilla, F., Limbang, K. N., Marry, C., and Eko, P. 2019. Kecernaan bahan kering, bahan organik, lemak kasar dan total digestible nutrients berbagai hijauan secara in vitro. Jurnal Litbang Provinsi Jawa Tengah 17(2):185-193.
Ilmiawan, T., B. Sulistiyanto., dan C. S. Utama. 2015. Pengaruh penambahan pollard fermentasi dalam pellet terhadap serat kasar dan kualitas fisik pellet. Jurnal Litbang Provinsi Jawa Tengah 13(2): 143-152.
Juwandi, J., Munir, M., and Fitriani, F. 2018. Evaluasi kandungan lemak kasar dan betn silase daun lamtoro pada level yang berbeda sebagai bahan pakan utama pakan komplit. Jurnal Bionature 19(2):112-118.
Mastopan, Tafsin, M., and Hanafi, N.D., 2015. Kecernaan lemak kasar dan tdn (total digestible nutrient) ransum yang mengandung pelepah daun kelapa sawit dengan perlakuan fisik, kimia, biologis dan kombinasinya pada domba. Jurnal Peternakan Integratif 3(1):37-45.
Muhammad, I., A. Rusgiyono., and M. A. Mukid. 2014. Penilaian cara mengajar menggunakan rancangan acak lengkap (studi kasus: cara mengajar dosen jurusan statistika UNDIP). Jurnal Gaussian3(2):183-192.
Polii, D. N., M. R. Waani, and A. F. Pendong.2020. Kecernaan protein kasar dan lemak kasar pakan lengkap berbasis tebon jagung. Zootec 40(2):482-492.
Rahmawati, P.D., E. Pangestu, L. K. Nuswatara and M. Christiyanto. 2021. Kecernaan bahan kering, bahan organik, lemak kasar dan nilai total digestible nutrient hijauan pakan kambing. Jurnal Agripet 21(1):71-77.
Sunarso, Surono, Sutrisno, and Indahul A. 2022. Kecernaan lemak, protein dan serat kasar rumput pakan domba yang ditambahkan probiotik dan disuplementasi nitrogen, sulfur dan fosfor. Buletin Sintesis 26(1):18-23.
Tilley, J. M.A. and R. A. Terry. 1963. A two stage technique for the in vitro digestión of forage crops. J. British Grass Soc 18:104-111.
Wijaya, A. S., Dhalika, T., and Nurachman, S. 2018. Pengaruh pemberian silase campuran Indigofera sp. dan rumput gajah pada berbagai rasio terhadap kecernaan serat kasar dan betn pada domba garut jalan. Jurnal Ilmu Ternak 18(1):47-52.
Published
2025-02-21
How to Cite
[1]
A. Ridhasmara, W. Suryapratama, and E. Susanti, “Effect Effect of Different Forages and Concentrates Balance in Complete Feeds on In Vitro the Digestibility of Crude Fat and Extractable Material Without Nitrogen”, ANGON: Journal of Animal Science and Technology, vol. 6, no. 2, pp. 109-114, Feb. 2025.
Section
Articles