BODYWEIGHT OF VARIOUS KEDU CHICKENS AT 5 AND 8 WEEKS OF AGE KEPT BY MAKUKUHAN MANDIRI FARMER GROUP DISTRICT OF KEDU TEMANGGUNG REGENCY
Abstract
Backgrund. This research aims to measure body weight of various Kedu Chickens at 5 and 8 weekss age. Materials and Methods. The variesty of breeds of Kedu chickens was based on feather colors i.e. cemani, Black, White, Red, and Lurik. Sampling was done using purposive sampling. General Linear Model was applied and followed by Tukey. Results. The average of Male Kedu chicken body weight at 5 weeks of age was 799,82 ± 15,85 g and or female it was 1408,44 ± 30,15 g. While the average of Male Kedu chicken body weight at 8 weeks age was 2481,20 ± 61,77 g; and 1744,79 ± 48,16 g for female. The result of Variance analysis showed that there was a significant different (P<0,05) among kedu chicken body weight in 5 age of weeks, but no significant (P>0,05) at 8 weeks of age. Simpulan. The conclusion Male Cemani Body weight in 5 weeks of age had lower body weight than Black Kedu and relatively equal with other breeds.All breeds of Female Kedu Chicken at 5 and 8 weeks of age had relatively similar body weight.
References
Dewi. E.P., E. Suprijatna, dan E. Kurnianto. 2017. Pengaruh Bobot Badan Induk Generasi Pertama terhadap Fertilitas, Daya Tetas dan Bobot Tetas pada Itik Magelang di Satuan Kerja Itik Banyubiru-Ambarawa. Jurnal Sain Peternakan Indonesia. 12(1):1-8.
Herren, R. 2000. The Science of Animal Agriculture. 2nd Edition. Delmar. New York.
Jafendi, H.P.S. 2007. Pemanfaatan dan kegunaan ayam lokal Indonesia. Dalam: Diwyanto K., dan Prijono SN (Ed.). Keanekaragaman Sumber Daya Hayati Ayam Lokal Indonesia: Manfaat dan Potensi. Pusat Penelitian Biologi. Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia Bogor. LIPI Press. pp 43-93.
Kusumasari, D.P., I. Mangisah., dan I. Estiningdriati. 2013. Pengaruh penambahan vitamin A dan E dalam ransum terhadap bobot telur dan mortalitas embrio ayam kedu hitam. Animal Agriculture Journal. 2(1): 191-200.
Nataamijaya, A.G. 2008. Karakteristik dan produktivitas ayam Kedu hitam. Buletin Plasma Nutfah. 14(2): 85-89.
Rizzi, C. 2018. Plumage colour in Padovana chicken breed: growth performance and Carcass Quality, Italia. Journal of Animal Science. 17(3): 797-803.
Suthama, N. 2005. Kajian Aspek Protein Turnover Tubuh Pada Ayam Kedu Periode Pertumbuhan. Media Peternakan. 29(2):47-53.
Untari, E.K. 2013. Perbedaan Karakteristik Tubuh Ayam Kedu Yang Dipelihara Kelompok Tani Ternak “Makukuhan Mandiri” Di Temanggung. Pembangunan Pedesaan, 13(2).
Jurnal ini memberikan akses terbuka segera ke kontennya dengan prinsip bahwa membuat penelitian tersedia secara bebas untuk publik mendukung pertukaran pengetahuan global yang lebih luas.
Manfaat akses terbuka bagi penulis, antara lain:
- Akses gratis untuk semua pengguna di seluruh dunia
- Penulis mempertahankan hak cipta atas karya mereka
- Peningkatan visibilitas dan pembaca
- Tanpa batasan ruang
- Karya/artikel dalam jurnal ini terikat pada Lisensi CC Attribution 4.0