THE EFFECT OF ADDITIVE FEEDING AS A SUBSTITUTE FOR ANTIBIOTICS AGAINST FEED CONSUMPTION AND BODY WEIGHT GAIN BROILER CHICKEN
Abstract
Background. The purpose of this research was to determine the effect substitute for antibiotics on the consumption of feed and broiler chicken body weight gain. Materials and Methods. Experimental material using 120 DOC tails divided into 24 cage units. The maintenance phase is done 2 phases, namely the starter phase when the doc until the 14th day, then the treatment phase starts the day 15 to the age of 35 days. The study used a complete randomized design (RAL) with an antibiotic treatment (P0) Olaquindox of 0.125%, Probiotics (P1) Promix 0.2%, Phytobiotics (P2) (garlic flour 0.04%, 0.8% turmeric, and ginger 0.8%), and acidifier (P3) Acidtec 401 1% each treatment was repeated 6 times. Drinking water is given in Ad Libitum. Results. The results of the study indicate that the additive feeding in the ration does not have a significant effect (P> 0.05) on the consumption of feed and broiler chicken body weight gain. The results of the average feed consumption of feed namely P0 = 1997,02 ± 337,17 g/head, P1 = 1809,83 ± 118,61 g/head, P2 = 1884,13 ± 97,61 g/head, and P3 = 1879,50 ± 146,60 g/head. The results of the average weight of the body weight, namely P0 = 1322,82 ± 177,89 g/head, P1 = 1114,60 ± 74,80 g/ head, P2 = 1261,28 ± 151,28 ± 151,97 g/head, and P3 = 1240,23 ± 129,42 g/head. Conclusion. Additional feed additives such as probiotics, phytobiotics, and acidifiers in feed are able to replace the role of antibiotics to optimize the consumption of feed and body weight gain.
References
Bell, D. D., and W. D. Weaver. 2002. Commercial Chicken Meat and Egg Production. 3th Edition. Springer Science and Business. Inc. Spiring Street, New York.
Fajar, M.Z.A., Induk. O, dan Yusuf. R. 2019. Pemanfaatan Daun Sirsak (Annona muricata L.) Sebagai Feed Additive terhadap Konsumsi Pakan, PBB, FCR dan Lemak Abdominal Pada Ayam Broiler. Jurnal Peternakan Lingkungan Tropis. 2(1): 43-49.
Hidayat, K., Wibowo, S., Sari, L. A., dan Darmawan, A. (2018). Acidifier alami air perasaan jeruk nipis (Citrus aurantiun) sebagai pengganti antibiotik growth promotor ayam broiler. Jurnal Ilmu Nutrisi dan Teknologi Pakan. 16(2): 27-33.
Jamilah, Suthama N., dan Mahfudz L.D., 2014. Pengaruh Penambahan Jeruk Nipis sebagai Acidifier pada Pakan Step Down terhadap Kondisi Usus Halus Ayam Pedaging. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan. 3(2): 90-95.
Lesson, D.J. and Summer, M.C. 2005. Poultry Feeds and Nutrision. The AVI Publishing Co. Inc. Westport, Conecticut.
Negoro, A.S.P, dan Muharlien. 2013. Pengaruh Penggunaan Tepung Kemangi dalam Pakan terhadap Penampilan Produksi Ayam Pedaging. Skripsi Peternakan. Jurusan Peternakan. Fakultas Peternakan Universitas Brawijaya. Malang.
Pemerintah Indonesia. 2017. Peraturan Menteri Pertanian Nomor 14 Tahun 2017 tentang Klasifikasi Obat Hewan. Lembaran Neraga RI Tahun 2017 No.16. Jakarta: Sekretariat Negara.
Saputra, W.Y., L.D. Mahfudz dan N. Suthama. 2013. Pemberian Pakan Single Step Down Dengan Penambahan Asam Sitrat Sebagai Acidifier terhadap Performa Pertumbuhan Broiler. Animal Agriculture Journal. 2(3): 61-72.
Sinta, D.R.A., Mahardika I. G., dan Mudita I. M. 2020. Pengaruh Pemberian Probiotik Bakteri Bacillus Subtilis Strain Br2cl Atau Bacillus Sp.Strain Bt3cl terhadap Penampilan Ayam Broiler. Journal of Tropical Animal Science. 8(1): 74-88.
Sio, A.K., Oktovianus R. Nahak T. B, dan A.A. Dethan. 2015. Perbandingan Penggunaan Dua Jenis Ransum terhadap Pertambahan Bobot Badan Harian (PBBH), Konsumsi Ransum dan Konversi Ransum Ayam Broiler. Journal of Animal Science. 1(1) 1-3.
Situmorang N. A., Mahfudz L.D., dan Atmomarsono U., 2013. Pengaruh Pemberian Tepung Rumput Laut (Gracilaria verrucosa) dalam Ransum terhadap Efisiensi Penggunaan Protein Ayam Broiler. Animal Agricultural Journal. 2(2): 49-56.
Sulistyoningsih, M., M.A. Dzakiy, dan A. Nurwahyunani. 2014. Optimalisasi Feed Additive Herbal terhadap Bobot Badan, Lemak Abdominal dan Glukosa Darah Ayam Broiler. Jurnal Bioma. 3(2): 1-16.
Suryanah, H. Nur, dan Anggraeni. 2016. Pengaruh Neraca Kation Anion Ransum yang Berbeda terhadap Bobot Karkas dan Bobot Giblet Ayam Broiler. Jurnal Peternakan Nusantara. 2(1) 1-8.
Jurnal ini memberikan akses terbuka segera ke kontennya dengan prinsip bahwa membuat penelitian tersedia secara bebas untuk publik mendukung pertukaran pengetahuan global yang lebih luas.
Manfaat akses terbuka bagi penulis, antara lain:
- Akses gratis untuk semua pengguna di seluruh dunia
- Penulis mempertahankan hak cipta atas karya mereka
- Peningkatan visibilitas dan pembaca
- Tanpa batasan ruang
- Karya/artikel dalam jurnal ini terikat pada Lisensi CC Attribution 4.0